center

Tuesday, November 13, 2012

Birtday Party Luqman Hakimi Ke-3

Hai.. Entry yang dah lama tapi baru nak update.. Sibuk n malas tu yang blog x berupdate.. Ok ni nak citer pasal birthday my hero haritu.. Mula-mula buat kat umah nenek masa hari raya haji tu.. Gambar xberapa banyak sebab sibuk sangat nak handle hero ni.. Ok layan gambar yer..

Ok ni kek akim yang first.. Masa ni sambut kat umah nenek. Masa order mintak kek gambar upin ipin tapi sekali amik dapat angry bird plak.. Orang kedai tu cakap gambar upin ipin dah habis..
Tapi permintaan birthday boy dia nak kek upin ipin.. Xpe mama n papa akan usahakan..

Muka-muka happy dapat makan kek.. Mak Uda melayan anak-anak buah nak potong kek..

Sebenarnya xjemput sesiapa pun sebab tu beli kek kecik.. Ingat nak sambut ahli keluarga jer.. Skali keluarga mertua adik aku kebetulan nak datang beraya malam tu.. So, ajaklah diaorang sekali join..

Ha, dapat pun kek upin ipin.. Ni kek masa nak sambut harijadi kat sekolah pada 7/11/12 haritu..
Actually mama nak buatkan akim kek no3 tapi disebabkan permintaan nak kek upin ipin so kek no 3 terpaksa cancell.

Ni plak kek free dari KFC.. Sebab amik pakage birthday party kat KFC.. Cute kan..

 Ni hadiah set chicky meal

 Tengok ni nak suh diri tengok depan pun xreti diam.

 Tiup lilin tapi api x padam2. Sampai mama yang kena tolong tiup sekali.

 Guru besar sedang memotong kek. Kanak-kanak tengah beratur tunggu giliran dapat kek.

 Antara goodies yang sempat diambil gambar. Banyak lagi goodies n free gift dari KFC. Tapi xsempat nak amik gambar sebab kanak-kanak semua dah xsabar.

 Ada 4 jenis permainan art. Hadiah set chicky meal.

Last picture. Kek free dari KFC potong kat umah sendiri malam selepas potong kek kat sekolah.. Potong ngan papa jer.. Mama malas nak bergambar.

Ok, selesai sudah bithday party yang dirancang. Memang terlalu happening sebab ramai kanak-kanak.. Tapi susah jugak nak handle kanak2 yang ramai macam tu. Mau berlendir ketiak. hahaha.. Anak sorang pun dah xterlayan ni lagi nak jaga macam tu ramai.

Tuesday, October 30, 2012

Kek Smurf

Semalam petang papa belikan dak kecik ni kek gambar kartun.. Kartun smurf..
Beli kecik jer untuk dia sorang.. Happy gak dak kecik ni dapat kek.. Tapi masih jugak cakap, ' mama kan akim cakap nak kek upin ipin '..

Aduhai, yelah nak nanti mama belikan erk.. Mama gi tempah untuk majlis akim kat sekolah minggu depan yer.. Sebenarnya kek yang sambut kat umah mak aku tu aku tempahkan upin ipin, tapi edible image upin ipin dah habis tu yang dia gantikan dengan angry bird..
Dia still happy tapi tetap nak jugak kek upin ipin..
So mama n papa decide nak order untuk next week jer.. Nak bagi dia puas hati..


 Nampak kan muka happy dia. Yelah balik jer dari taska papa bagi kek plak.. Uh, bukan main teruja lagi dia.. Dia suka tengok gambar-gambar kartun tu.. senyum jer memanjang..
Tengok rambut dia dah panjang sangat.. Last potong sehari sebelum raya.. Budak kecik ni memang susah sikit nak potong rambut.. Bila di tanya asik lah esok jer jawapan dia..

Ni la kek smurf tu.. Comel jer.. Kecik jer kek ni.. Macam cup cake jer saiz dia.. Harga pun murah jer dalam RM4 jer.. Papa beli kat kedai kek Fung Seng..
Kek untuk minggu depan belum tempah lagi.. Tengoklah kalo rajin petang ni gi tempah.



Sunday, October 28, 2012

Happy Birthday Luqman Hakimi !!! 3 Years

Entry ni patut buat semalam.. Tapi semalam sangat lah malas nak buka blog. 
Happy Birthday to anak bujang mama.. Dah 3 tahun dah umur dia yer.. Semalam xsambut sebab masing2 sibuk.. Tapi hari jumaat malam sabtu tu kitaorang dah sambut kat umah atok n nenek..

Gambar dalam kamera tapi kamera xbw harini.. si gmbr kita masuk esok je lah yer..
Sambut ala kadar jer. Sebab birthday party yang sebenar kitaorang plan buat kat 7/11/12 ni.. 
Kitaorang kali ni xbuat kat rumah pun.. Memandang Akim dah sekolah so kitaorang decide nak buat kat sekolah dialah..

So, bincang ngan cikgu-cikgu dia semua.. Cikgu besar cakap buat kat 7/11 ni sebab kebetulan minggu tu budak-budak semua dah habis periksa.. 
Xpelah walaupun lambat tapi mama n papa still buat jugak..
Kat umah atok n nenek haritu cuma potong kek jer.. Buat makan-makan sikit..

X panggil orang ramai pun.. Cuma ahli keluarga jer.. Kebetulan adik beradik aku semua balik.. 
Tu yang terus sambut sekali.. Patutnya semalam buat kat umah mertua plak.. Tapi disebabkan ada orang buat buat kenduri, mak mertua aku plak orang kuat.. Xpelah kita mengalah jer.. 
Tapi kesian jugak kat anak bujang aku tu, harijadi dia semalam xbuat apapun.. Kalo kat umah sendiri bleh jugak mama masak2 bagi jiran-jiran semua..

Xpelah.. Nanti minggu depan kita buat yer birthday party tu..
Apapun mama nak ucapkan Selamat Hari Lahir untuk anak mama..
Mama sayang kamu sangat-sangat nak.. Mama doakan kamu jadi anak yang soleh..
Murah rezeki n moga panjang umur.. 

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..
Ye ye esok raya.. Tak sabar rasanya nak balik keje.. Ramai jugak yang dah balik..
Walaupun kampung dekat jer tapi tetap rasa seronok nak balik kampung..

Tapi dalam keseronokan ni ada juga kesedihan.. Perkara ni berlaku tengahari tadi.. 
Waktu aku nak gi makan terngahari.. Tengah bawa kete tiba-tiba cermin kete meletup n pecah seribu..
Masa tu ya allah punya lah terperanjat.. 

Tapi alhamdulillah xde sebarang kecederaan.. Cuma luka-luka kecil jer..
Kerete telah pun selamat dihantar ke bengkel.. apa yang aku harapkan sekarang ni, kereta tu dapatlah siap harini.. Kalo x, xbalik raya lah aku.. Hu hu sedih nyer..

SALAM AIDILADHA untuk semua..

* mood: hati tengah risau n terkejut..

Friday, October 5, 2012

Salam Jumaat!!!

Sekejap jer kan dah hari jumaat. Hari sabtu ahad lagi sekejap..
Petang ni balik keje nak gi JB.. Esok sepupu sebelah abah aku nak bertunang..
Tapi papa tak pergi.. Papa keje esok.. So gi ngan atok n nenek.. Akim pun mesti lah ada erk..

Xtau gerak kul baper.. Pagi tadi call nenek dia kata tunggu adik aku sampai baru gerak amik aku n terus jalan masuk highway pagoh.
So untuk malam ni kitaorang tido umah kakak aku kat Senai.

Kiranya kitaorang pergi berenam lah. Adik aku n husband dia, atok n nenek, aku n akim.
Pergi xlama pun.. Esok lepas majlis habis kitaorang terus balik.
Aku of course lah balik umah mak aku sebab memang aku tumpang kete diaorang..
Nanti tunggu papa amik hari ahad. 

Monday, October 1, 2012

Jalan-Jalan Air Panas Sungai Grisek

Hari ahad lepas balik kampung.. Mula-mula ingat nak bawa akim gi mandi-mandi kat gunung ledang..
Tapi disebabkan papa tak berapa sihat, akim pun x sihat jugak.. Maka plan tu kira cancel lah..
Dah xjadi pergi kitaorang pun balik lah kampung..

Pastu duduk2 pagi ahad tu macam bosan jer.. Nenek kata pergi lah bawa akim gi mandi kat kolam panas sungai grisek tu.. Tak jauh pun dari umah nenek.. Dekat sangat-sangat.. 
Pastu papa kata oklah jom pergi, so pergilah kitaorang pagi tu..

Masa sebelum pergi tu akim macam dah xberapa nak ok sangat.. Badan dah mula panas. 
Tapi sebab dah berjanji maka kitaorang pun pergi jugak.. 
Cuma kitaorang bertiga jer yang pergi.. Nenek xnak ikut sebab nanti jap lagi nak gi jemputan kahwin.

Masa ni baru je masuk dalam air tu tapi dia dah ajak papa naik.. 
Mungkin badan xsedap tu yang dia ajk cepat-cepat naik tu..

 Sempat lagi dia buat peace bila nampak mama tengah ambik gambar.
PAstu masa ni dia sibuk ajak papa padang permainan.. Kawasan ni sebelah depan tu ada taman permainan..

 Dapat naik jer ni sementara nak tunggu buaian xde orang.. 

Ni dia dah buat muka letih n bosan sebab xdapat nak naik buai.. Biasanya dia akan naik gelongsor tapi sebab badan xsedap dia dok jer kat situ..
Tapi dia ada cakap nak main buai.. Lepas buai kosong jer papa pun terus naikkna dia kat buai tu.. Masa ni dah panas terik.. 

Dapat naik buai sekejap pastu dia terus ajak balik.. Mungkin dengan cuaca panas pastu ngan badan dia nak demam tu yang nampak macam dia bosan sikit.. 
Kalo biasa bila dia dah masuk dalam kolam tu dia memang xnak naik.. Nak berendam jer, bila ajak naik asik cakap nanti..
Tapi masa ni sekejap jer dia masuk dalam kolam tu.. Pastu dalam kete pun dia asik baring jer.. Mungkin masa tu kepala dia dah pening..

Akim plak demam..

Last week update papa demam.. hari ni plak update Akim demam.. Akim ni berjangkit dari papa agaknya.. papa alhamdulillah dah semakin ok.. Tapi belum pulih sepenuhnya lah..
Akim teruk sangat semalam satu hari dia muntah-muntah.. Sampai lembik badan dia..

Semalam nak bawa pergi klinik dia xnak.. Jadinya cuma belikan ubat jer lah..
Kebetulan semalam ada kat kampung.. Apalagi nenek ngan atok akim tu, mengelabah lah dia cucu diaorang demam.. Pastu atok pun cakap, xpayah bawa akim balik.. So bermakna harini akim xsekolah lah..

Atok kata sampai akim sihat betul baru boleh pergi sekolah.. Bukan apa takut berjangkit pulak kat budak-budak lain. Malam tadi balik pun macam berat hati jer sebab tengok keadaan akim macam tu.. 
Hiba rasa hati ni kalo tengok anak sakit...

Pagi tadi tepon nenek, nenek kata akim dah ok sikit.. Muntah dah kurang, panas pun dah kurang. Alhamdulillah.. Mungkin hari rabu nanti kalo dah ok bleh ambik akim balik.. Harap-harap nya anak mama semakin sihat n boleh ikut mama n papa balik umah n boleh pergi sekolah jumpa kawan-kawan.